Mardin; tarihi ve turistik yerleri, kültürü ve hoşgörü ortamı ile gezilecek yerler listesinde ilk sıralarda yer alıyor. Zengin bir sosyolojik yapı barındıran kadim kent, dinlerin buluştuğu bir konum. Ayrıca, Mardin mutfağı damaklara eşsiz lezzetler sunuyor. Mardin’de ne yenir diye soracak olursanız, çok leziz alternatifler olduğunu belirtelim! Mardin’de gezilecek yerler arıyorsanız onlarca tarihi yapı var. İşte Mardin’de mutlaka görülmesi gereken yerler…
1. Mardin Evleri
Mardin evleri, taş işçiliğinin görkemini sergiliyor. Sarı kalker taşından inşa edilmiş taş evler, yaz aylarında serin bir ortam sunuyor. Mazı Dağı yamaçlarında bulunan dar sokakların kadim sakini Mardin taş evleri, fotoğraf kadrajları için özel bir arka plan oluşturuyor.
2. Mardin Kalesi
Tarihi 10. yüzyıla uzanan Mardin Kalesi, “Kartal Yuvası” olarak da biliniyor. Stratejik bir konumda bulunan kale, birçok medeniyette halkı korumak için kullanılmış. Tarihi, manzarası ve görkemi ile Mardin’de gezilecek yerler listesinde mutlaka yer alıyor.
3. Deyrulzafaran Manastırı
Süryaniler tarafından M.S. 5. yüzyılda inşa edilen Deyrulzafaran Manastırı, Mardin’e 4 kilometre uzaklıkta. Ova manzarası ve mozaikleri ile nadide bir eser olan manastır, 1930’lu yıllara kadar patriklerin ikametgâhı olmuş. Manastırı ziyaret edenler, tarihi bir Süryanice İncil görme ayrıcalığına da sahip olabiliyor. Bu arada, Mardin’de görülmesi gereken yerler arasında Tur Abdin Yaylası’nda bulunan Mor Gbariel Manastırı (Deyrulumur Manastırı) da bulunuyor.
4. Kasımiye Medresesi
Artuklu taş işçiliğinin müstesna bir örneği olan Kasımiye Medresesi, 15. yüzyılda inşa edilmiş. Moğol istilası sebebiyle yapımı yarım kalan medrese, mimarisi ve görkemi ile göz dolduruyor. Medresede El Cezire Sanat Müzesi de bulunuyor. Rivayete göre; Kasım Paşa, medrese avlusunda öldürülmüş. Kız kardeşi, paşanın kanlı gömleğini duvara sürmüş. Duvardaki kan izlerinin, su döküldüğünde görülebildiği belirtiliyor. Öte yandan, Mardin’de görülecek yerler arasında Zinciriye Medresesi, Altun boğa Medresesi ve Savur Kapı Medresesi de bulunuyor.
5. Ulu Camii
Mardin çarşı içindeki Ulu Camii, kentin en eski camisi. İki minareli camideki minarelerden biri günümüze ulaşabilmiş. Günümüzdeki görünümünü 1967 yılında kazanan cami, dört büyük mezhebe hitap ediyor. Cami minaresinde, cennetle müjdelenen 10 sahabenin (Aşere-i Mübeşşere) isimleri yazıyor. Mardin’de bulunan Şehidiye Camii de mutlaka görülmeli.
6. Revaklı Çarşı
Revaklı Çarşı’da, yöresel el işi ürünler bulabilirsiniz. Çarşıya adını veren revaklar, “Sipahiler” ve “Tellaklar” olarak ikiye ayrılıyor. Revakların arkasında dükkânlar bulunuyor.
7. Midyat Mağaraları
Midyat , Mardin'in en çok ziyaret alan ilçesidir. Taş evlerinden kiliselerine kadar çok sayıda tarihi yapı barındıran ilçede, büyüleyici mağaralar da var. Bunlar arasında Linveyri Şifa Mağarası en çok ziyaret edilen mağaradır.