Ege Bölgesi; denizi, maviliği ve doğası kadar lezzetleri ile de özel bir bölge. Yerli ve yabancı turistlerin popüler destinasyonu Ege’de bulabileceğiniz onlarca lezzet var! Zeytinyağlılardan mezelere, otlardan deniz ürünlerine kadar tadı damağınızda kalacak lezzetleri merak ediyor musunuz? Ege’de ne yenir? İzmir’de ne yenir? İşte “otların merkezi” Ege mutfağının en sevilen lezzetleri…
• Kabak çiçeği dolması: Genellikle yaz aylarında tercih edilen zeytinyağlı kabak çiçeği dolması, bölgede yetişen kabak çiçeğinden yapılıyor. Kabak çiçekleri toplandıktan sonra dikenlerden ayrıştırılıyor. Daha sonra özel içi dolduruluyor. Limonla servis edilen zeytinyağlı bu lezzet, dillere destan!
• Ege börülcesi: Ege’de farklı börülce çeşitleri var, örneğin; deniz börülcesi, kuru börülce, taze börülce gibi… Salatalardan zeytinyağlılara kadar birçok yemekte börülcenin yeri var.
• Boyoz: İzmir’i bilen herhangi birine İzmir’de ne yenir diye sorsanız ilk olarak “boyoz” diyecektir. İzmir’de kahvaltı klasiği boyoz, Ege bölgesinde de popüler. Hamurunda tahin kullanılıyor. Peynirli, zeytinli veya ıspanaklı yapılabiliyor. Haşlanmış yumurta ile servis ediliyor. Bölgeye özgü peynirlerle lezzeti bir başka oluyor
!
• Ege keşkek: Keşkek, Anadolu’daki birçok ilde meşhur bir lezzettir. Ama Ege usulü keşkek de var. Özellikle düğün gibi özel günlerde yapılıyor. Kemik, et, buğday ve zeytinyağı kullanılıyor. Ege’deki birçok restoranda Ege usulü keşkeğe rastlayabilirsiniz.
• Fava: Ege mutfağının gözde mezelerinden olan zeytinyağlı fava, bazı yemeklerin iç harcı olarak da kullanılabiliyor. Kuru bakla ve zeytinyağı ile yapılıyor. Böreklerden salatalara kadar farklı yiyeceklerde favaya rastlayabilirsiniz. Özellikle balık restoranlarının vazgeçilmez mezelerinden…
• Enginar dolması: Zeytinyağlı dolma harcı ile yapılan enginar dolması, görünüşü ve lezzeti ile hem mideleri hem gözleri dolduruyor. Enginarlar limonlu suda pişiriliyor. Bol yeşillik ve pilavla servis ediliyor.
• İzmir köfte: Türkiye’nin birçok bölgesinde İzmir köfte yapılıyor. Çünkü lezzeti ülkeye yayılmış durumda. Bol salçalı sosla servis edilen İzmir köfte, mutlaka tadılması gereken bir lezzet.
• Otlu börek: Ege otlu böreği, belki de türünün en lezzetlisi. Taze otlarla bezenen çıtır böreğin iç harcında kişnişten ıspanağa, kelkevişten ebegümecine kadar farklı otlar kullanılabiliyor. Yufkasına ise yoğurt ve yumurta akı sürülüyor.
• İzmir bombası: Bu çikolatalı kurabiye, özellikle ikindi çaylarının vazgeçilmezi… İzmir başta olmak üzere Ege’deki illerde çok tüketiliyor. Akışkan çikolatası ve ince hamuru ile dillere destan bir lezzeti var.
Ege mutfağı bölgenin sıcaklığını barındırıyor. Otlarından sebzelerine, zeytinyağlılarından baharatlarına kadar çok sayıda lezzet sunan Ege Bölgesi’nde damak zevkinize uygun yeni tatlar keşfedebilirsiniz!